Pagini

luni, 14 martie 2016

Eu si duhovnicul meu

Identificați calitățile unui preot duhovnic și valoarea sa din textele de mai jos:


" Pe preoții cei dintre voi îi rog ca unul ce sunt împreună-preot și martor al patimilor lui Hristos și părtaș al slavei celei ce va să se descopere:Păstoriți turma lui Dumnezeu, dată în paza voastră, cercetând-o, nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câștig urât, ci din dragoste;Nu ca și cum ați fi stăpâni peste Biserici, ci pilde făcându-vă turmei. Iar când Se va arăta Mai-marele păstorilor, veți lua cununa cea nevestejită a măririi. Tot asa și voi, fiilor duhovnicești  supuneți vă preoților  și toți, unii față de alții  îmbrăcați vă întru smerenie, pentru că Dumnezeu celor mândri le stă împotrivă, iar celor smeriți le dă har." (Sfânta Scriptură, Epistola 1 Petru cap.1, versetele de la 1-5).

"Ai căzut ridică-te. Ai căzut iarăși ridică-te iarăși. Numai pe Doctorul tău să nu-L părăsești  căci atunci vei fi osândit de deznădejde mai rău decât un sinucigaș  Rămâi lângă El, și El își va face milă cu tine, fie prin întoarcerea ta, fie prin încercare, fie prin altă faptă a purtării Sale de grijă, fără să știi tu ". (Cuviosul Petru Damaschin, Învățături duhovnicești)

publicat de Pr. Prof. Botezatu Liviu

3 comentarii:

  1. Clasa a IX-a A, Sumanaru Mariana.
    Dupa parerea mea Duhovnicul nu se alege la întâmplare şi cu mentalitatea să ne dea canoane uşoare sau să nu mă întrebe multe. Primul pas este sa ne rugăm pentru gasirea lui, să ni-l scoată Maica Domnului şi Hristos în cale. Apoi, trebuie să-l cercetăm pe duhovnic, să mergem la Biserică, sa-i ascultăm predicile, şi vom simţi imediat dacă sufletul nostru se ataşează de Biserica în care el slujeşte. La duhovnic trebuie să mergem cu inima deschisă, să fim sinceri şi să ne rugăm înainte ca Dumnezeu să pună în graiul lui învăţătura de care avem nevoie. Cine nu are duhovnic este ca şi mort sufleteşte, nu îşi găseşte odihna şi liniştea.

    RăspundețiȘtergere
  2. cl.XI-a A Chelariu florina-gabriela
    In prinul paragraf se vorbeste despre acultarea de parintii.Iar in al-2-lea paragraf se vorbeste despre caderea in pacat.Daca il ve-i parasi pe Dumnezeu te ve pedepsi mai rau decat pe un sinucigas.Incearca sa mergi la Biserica sa te rogi pentrut cea ce ti-a dat si sa te spovedesti,atunci Dumnezeu te iarta pentru pacatele tale.

    RăspundețiȘtergere
  3. Caseriu Ioana , clasa aIXa D .

    In al doilea paragraf , ni se da de inteles caci indiferent prin cate incercari grele trecem prin viata , niciodata nu trebuie sa-i intoarcem spatele lui Dumnezeu si sa credem in continuare in el caci Dumnezeu exista intr-adevar.

    RăspundețiȘtergere